Irish Softcoated Wheaten Terrier har sitt ursprung från Irland, som namnet beskriver. Där har den i århundraden använts som gårdshund med många varierande arbetsuppgifter. Man talade om en högbent terrier med vågig, mjuk och vetefärgad päls, som troligen är mycket nära släkt med Irländsk terrier och Kerry Blue terrier. Rasen var mycket vanlig bland Irländska bönder (kallades i folkmun som the poor mans dog) . Den var perfekt för den fattiga bonden, då den var mycket allsidig. Den både vaktade familj och hem, vallade kor och får, höll rent från råttor och möss samt fungerade som jaktkamrat både på land och i vatten. Det sägs att en riktig Wheaten skall kunna föda sig själv, vilket naturligtvis var en nödvändighet då det knappt fanns mat till familjen.

Kraven på en sådan hund var stora, vilket resulterade i en robust, sund och lättfödd hund. Bara de mest dugliga hundarna blev använda i avel. Utan den pappersexercis som vi har idag. Rasen var nära att dö ut, När en herre vi namn Dr Pierse började intressera sig för rasen och fick den godkänd av Irländska kennelklubben 1937. Det skulle dröja till 1943 innan rasen blev godkänd i närliggande landet England. Idag är rasen vanlig i många länder. Störst har den blivit i USA. Till Sverige kom den första (kända) importen 1965 genom Greta Niska. Det var också hon som kom att bli uppfödare till den första Wheaten kullen i Sverige. Rasens popularitet har ökat med raketfart och idag finner man rasen på listan över de 20 mest populära hundraserna i Sverige.

Wheaten terriern är en medelstor och kompakt hund. Den är frisk och sund, modig och lekfull, har energi och vitalitet utan gränser, är nyfiken och vill vara med ”där det händer”. Den är omskriven som en mycket intelligent hund, mjuk och vänlig, trogen sin ägare. Men det är också en hund med stort självförtroende och egen vilja. Det står i gamla skrifter (diffens with out aggression). Det vill säga, att en Wheaten bjuder sällan upp till fajt men försvarar sig utan att tveka. Det var då alla hundar gick lösa och skötte sig själva. Man får inte glömma att dagens hundar sällan har möjlighet att träffa andra hundar på ett naturligt sätt. Vid 99 % av utgångarna i staden går de kopplade, det vill säga att hunden aldrig får ta konsekvenserna av sitt eget handlande. Detta är viktigt och svårt att lösa i dagens samhälle. En Irish Softcoated Wheaten Terrier är just en terrier. För att få Wheaten terriern till den underbara hund den är borde man nog vara lite ”terrier” själv, eller i vart fall vara mycket konsekvent och inte dra sig för att tala om vem som är herre i huset. Vänligt men bestämt.

Wheaten älskar fart och fläkt och passar utmärkt till att utvecklas inom det flesta arbetsområden. Det finns idag ett stigande antal hundra som tävlar framgångsrikt inom Svenska brukshundsklubbens verksamhet. Rasen används även i praktisk jakt samt eftersök. Tyvärr är detta inte jättevanligt i vårt land. Vill du bara ha en gó kompis så fungerar det utmärkt (den blir vad du gör den till), om hunden får vara med i ”händelsernas centrum” och får några ordentliga promenader om dagen.

Rasen har fått sitt namn av den silkiga, mjuka och vågiga pälsen. Wheaten skall ha fått sin riktiga päls vid 3 års ålder. Innan dess genomgår pälsen en ständig utveckling från valpstadiets ibland sträva, ulliga päls till den vuxna hundens päls. Slutresultatet skall vara en skimrande silkig, löst lockig eller vågig vetefärgad päls. Färgen kan variera från mycket ljust vete till en varmt mörk vetefärg.

Pälsen ställer särskilda krav på dig som ägare. Även om den ej fäller hår, så har den ett hårlag som både drar till sig smuts och som skall kammas och skötas. Minst en gång i veckan på en vuxen hund skall hela pälsen kammas igenom till botten, annars tovar hela pälsen ihop sig till en matta som bara kan rakas bort. Detta kan orsaka onödigt lidande i form av hud och öron problem. En Wheaten skall klippas var 8 -12:e vecka (kostnad 400 -600 kr per gång) annars blir pälsen på tok för lång och svår att sköta. Man gör alltså helt rätt i, att redan tidigt börja sköta sin lilla valp på ett bord (med halkmatta) en liten stund varje dag. Detta är väsentligt för både dig och din hund, eftersom detta skall göras resten av hundens liv. Då behöver det inte bli bråk och obehag varje gång, utan en stund av nära och skön kontakt.

Rasen har blivit mycket populär pga. att den anses vara mycket allergi-vänlig. Detta är högst individuellt. Man får heller inte glömma att de tar med sig hem massor av tex. pollen i sin päls. Bästa sättet är naturligtvis att åka och träffa vuxna Wheatens och se hur det fungerar. Något att tänka på är att många reagerar mer allergiskt på valpar, men klarar vuxna hundar.